گیاه سانسوریا کرواتی
معرفی: سانسوریا یک گیاه آپارتمانی با نام فارسی دراژا (درازا اشاره به دراز بودن و بلند بودن برگها) و نام لاتین Mother in laws tongue و نام علمی Sensevieria trifasciata از خانواده لاله liliaceae است. سانسوریا یک گیاه دایمی و همیشه سبز با برگهای ضخیم، مستقیم، شمشیر مانند بومی آفریقاست. بعد از بالغ شدن از کنار برگها ساقه گل دهنده ای خارج میشود که دارای گلهای ریز زرد و معطر میباشد. سانسوریا فاقد ساقه است و برگها مستقیم از سطح خاک خارج می شود. ولی دارای ساقه زیرزمینی بنام ریزوم میباشد که برگها مستقیما از روی این ساقه های زیرزمینی خارج می شود.
خاک : بهترین خاک، خاک لوم است (مخلوطی از شن، رس و مواد آلی ( برگ پوسیده یا کود دامی به مقدار کم) است. استفاده بیش از حد از مواد آلی باعث پوسیدگی ساقه گیاه و از بین رفتن آن می گردد .
دما : درجه حرارت مطلوب در زمستان ۱۶ است اما تا درجه حرارت ۱۰ درجه سانتیگراد قدرت تحمل دارد، در تابستان هم درجه حرارت مطلوب آن ۲۴ درجه است. نسبت به سرما حساس است و سرمای بیش از حد تاب نمی آورد و دچار یخ زدگی می گردد.
آبیاری: در تابستان هفته ای یکبار و در زمستان هر ۳ هفته یکبار آبیاری کافی است. در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک کاملا خشک شود. به دلیل ساقه گوشتی که سرشار از آب است از آبیاری زیاد از اندازه پرهیز نمایید چون باعث پوسیدگی گیاه میشود.!
نور : تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمیکند. نور کامل بهترین شرایط نوری این گیاه است ولی در سایه هم قادر به ادامه زندگی است.
تکثیر : تکثیر از طریق ۱- تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم : تقسیم بوته در این گیاه در فصل بهار صورت میگیرد. وقتی ارتفاع برگها بلند باشد و گلدان به صورت پر و ریزوم تمام گلدان را اشغال کند گیاه پایه مادری را از گلدان خارج نموده و سپس با استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی قسمت زیرزمینی گیاه را به چند قسمت تقسیم می کنیم. سپس هر دو یا سه گیاهچه را در یک گلدان جداگانه و با ترکیب خاکی مناسب کشت می کنیم.۲– قلمه برگ: برگها را به قسمتهایی به طول ۱۰ سانتیمتر بریده و در دمای ۲۰-۱۸ درجه بصورت عمودی در محیط کشت (ماسه) قرار می دهیم که ریشه و جوانه نابجا از محل بریده شده برگ ظاهر می گردد. بهتر است روی قلمه ها را با صفحه شیشه ای یا پلاستیک بپوشانیم که باعث زودتر ریشه دار شدن آنها می شود.
مراقبت ها:
– برگها بصورت رنگ پریده و نقوش خود را از دست دادند: علت آن کافی نبودن نور است و یا گیاه به تغذیه مصنوعی نیاز دارد که باید گلدان را به محل روشن تر منتقل و از تغذیه مصنوعی استفاده شود (۲ گرم ازت و ۲ گرم فسفات و ۲ گرم پتاس را در ۱۰۰۰ سی سی آب حل کرده و ۳ هفته یکبار هر بار ۱۰۰ سی سی)
– زخمهای قهوه ای روی برگها: بعلت آبیاری بیش از اندازه بوده و باید سطح خاک خشک شود و سپس آبیاری را انجام دهیم همچنین زهکش ته گلدان هم بررسی شود.
– برگها قهوه ای و خشک: علت آن هوای گرم است یا گیاه تشنه است که گلدان را آبیاری کرده و به محل خنک تر منتقل می کنیم.
– برگهای تازه ایجاد شده به حالت نرم و آبکی و حالت افتادگی در آنها: علت آن تغذیه بیش از اندازه است و با توقف تغذیه درمان انجام می¬شود.
– حاشیه برگ دارای لکه های قهوه ای و خشک : بعلت تماس برگ با محل گرم است و باید مکان گیاه را تغییر داد.
– برگها سیاه و به حالت آبکی در آمده: علت یخ زدگی برگهاست و باید در فصل سرد و در شبهای سرد گیاه را نزدیک پنجره نگه نداریم.
– برگها از قسمت قاعده پوسیده: بعلت آبیاری زیاد است و باید آبیاری را متوقف کرد و آبیاری بعدی را زمانی انجام دهیم که سطح خاک خشک شده باشد و آبیاری با میزان کمتری انجام گیرد همچنین زهکش ته گلدان را بررسی کرده و اگر زهکش گرفتگی داشت آن را باز کنیم.
آفات وبیماریها:
اگر برگها بد شکل و حاشیه آنها به صورت جویده شده باشد بعلت وجود یک آفت است و باید هر دو هفته یکبار با سم حشره کش سم پاشی کنیم. وجود لکه های پینه ای شکل و سفید رنگ روی برگ هم بعلت حشره آفت است و باید محل زخم را با پنبه آغشته به محلول سم پاک کرده و همچنین گیاه را با سم حشره کش سیستمیک یا نفوذی هر دو هفته یکبار سم پاشی کنیم