سیستم اعلام حریق ، سیستم اطفا حریق
سیستم اعلام حریق به گونه ای طراحی شده است تا در شرایط اضطراری هشدار دهد که باید برای محافظت از خودمان ، کارکنان و عموم مردم اقدامات لازم ر اانجام دهیم. سیستم های اعلام حریق در دفاتر ، کارخانه ها و ساختمان های عمومی وجود داشته و بخشی از زندگی روزمره ما محسوب می شوند که اغلب به غیر از مواقع اضطراری نادیده گرفته می شوند. صرف نظر از روش بازرسی اگر زنگ خطر به صدا درآید ، آژیر به افرادی که در ساختمان حضور دارند هشدار می دهد که خطر آتش سوزی وجود داشته و باید با سرعت ساختمان را ترک کنند.
سیستم اعلام حریق همچنین ممکن است دارای یک سیستم سیگنال از راه دور باشد که می تواند از طریق ایستگاه مرکزی به آتش نشانی هشدار دهد.
سیستم های اعلام حریق باید در هر زمانی ( حتی در موقع نصب و بعد از آن ) به صورت مداوم بررسی شوند. بررسی های اولیه در زمان نصب ، تایید می کند که آیا نصب سیستم اعلام حریق مطابق با دستورالعمل و تمامی استانداردهای لازم بوده است یا خیر! این بررسی همچنین مشخص می کند که سیستم عملکرد صحیح دارد. پس از انجام بررسی های لازم مهندس باید یک دفترچه جامع را به صاحب ساختمان یا مدیر ارائه دهد و نوع آزمایشاتی را که انجام شده است در آن ذکر شده باشد.
بازرسی های سالانه سیستم اعلام حریق باید همیشه توسط تکنسین های دارای مجوز انجام شود. سیستم های دارای ایراد هر شش ماه یکبار باید بررسی گردند. بسته به اندازه ساختمان شما ، ممکن است لازم باشد که بازرسی های ماهانه را برنامه ریزی کنید. به عنوان مثال در یک ساختمان بزرگ ، تکنسین های دارای مجوز بخشی از سیستم اعلام حریق شما را به طور ماهانه آزمایش کرده و هر بار یک منطقه مختلف سیستم را بررسی می کنند. عوامل مختلفی می تواند بر عملکرد سیستم ردیاب دود و توانایی عملکرد آن در سطح بهینه تاثیر بگذارد. برخی از عواملی که همیشه باید در بررسی و نظارت سیستم ها در نظر داشته باشید به شرح زیر هستند :
قسمت اصلی این سیستم ” پنل کنترل هشدار آتش سوزی ” است. این پنل قسمت مرکزی همه سیگنال های ردیابی سیم کشی شده است که شرایط وضعیت فعلی را برای کاربران مشخص می کند. این واحد همچنین جهت شبیه سازی زنگ هشدار برای استفاده در روال آتش سوزی و تخلیه ساختمان استفاده می شود ، بنابراین همه کارکنان می دانند در صورت بروز آتش سوزی واقعی چه اقداماتی انجام دهند. صرف نظر از روش بازرسی اگر زنگ خطر به صدا درآید ، آژیر به افرادی که در ساختمان حضور دارند هشدار می دهد که خطر آتش سوزی وجود داشته و باید با سرعت ساختمان را ترک کنند.
در مرکز سیستم اعلام حریق دستگاه های ردیابی زیادی ( از ردیاب های پیشرفته دود هوشمند گرفته تا واحدهای شیشه شکن ساده دستی ) وجود دارد ، تنوع آن ها بسیار زیاد بوده اما عمدتا به دسته بندی های زیر تقسیم می شوند :
اگر دما بیشتر از حد معین شده باشد و زنگ خطر به صدا درآید ، ردیاب حرارتی می تواند بر پایه دمای ثابت و یا نرخ میزان تغییر دما کار کند. معمولا ردیاب های حرارتی به روشی مشابه فیوز الکتریکی کار می کنند. این ردیاب ها دارای آلیاژ یوتکتیکی ( در مورد فلز و آمیزه های فلزی – قادر به گدازش با کمترین حرارت ممکن ) هستند که به گرما حساس بوده و با رسیدن به دمایی معین ، آلیاژ از یک جامد به مایع تبدیل شده و باعث به صدا در آمدن زنگ خطر می شود.
به طور کلی این دسته از ردیاب های سیستم اعلام حریق به سه دسته تقسیم می شوند :
این دسته از ردیاب ها که به عنوان ردیاب آتش سوزی CO نیز شناخته شده اند ، ردیاب های الکترونیکی هستند که از طریق تشخیص سطح کربن مونو اکسید موجود در هوا وقوع آتش سوزی را نشان می دهند. مونوکسید کربن گاز سمی است که از طریق احتراق تولید می شود. این ردیاب ها همانند سنسورهای موجود در خانه هستند ، با این تفاوت که بسیار حساس تر بوده و با سرعت بالاتری عکس العمل نشان می دهند.
ردیاب های چند حسگری ورودی را از سنسورهای بصری و گرمایی گرفته و ترکیب کرده و آنها را با استفاده از الگوریتم پیچیده ای که درون مدار ساخته شده است ، پردازش می کنند. این دسته از ردیاب ها به گونه ای طراحی شده اند که در برابر طیف گسترده ای از آتش سوزی ها حساس باشند.
این ردیاب سیستم اعلام حریق وسیله ای است که به پرسنل این امکان را می دهد تا با شکستن عنصر شکننده روی حلقه ، زنگ خطر را به صدا در آورند.
سیستم اعلام حریق یک سیستم فعال در برابر آتش سوزی است که تمام ماژول های اعلام حریق در داخل ساختمان را کنترل می کند. این سیستم شامل دستگاه های زنگ هشدار دهنده ( ردیاب دود و حسگرهای حرارتی ) ، لوازم هشدار دهنده ( آژیر و یا لوازمی که صداهای بلند تولید می کنند ) ، واحدهای کنترل آتش ( سیستم آب پاش و یا سیستم اطفا حریق ) ، منبع تغذیه و سیم کشی می باشد. اکنون ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که عملکرد سیستم اعلام حریق چگونه است ؟! سیستم اعلام حریق می تواند به طور خودکار توسط ردیاب های دود ، حرارتی یا دستی تنظیم شود. این سنسورها قرار است سطح خاصی از گرما یا دود را که می تواند نشانه آتش باشد ، تشخیص دهند.
اکثر مواقع زنگ یا آژیر برای افرادی که مشکل شنوایی دارند ، مجهز به چراغ های چشمک زن بوده تا ساکنین ساختمان متوجه وقوع آتش سوزی شوند. به منظور درک واقعی نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق ، باید بیشتر با اجزای سیستم آشنا شوید. در سیستم اعلام حریق همیشه یک ردیاب دود جهت تشخیص دود یا آتش وجود دارد. به طور کلی دو نوع ردیاب دود موجود است : ردیاب های نوری و یونیزاسیون. ردیاب های دود نوری از طریق سنسورهای نور ( چراغ مادون قرمز ) دود را تشخیص می دهند. هنگامی که ذرات دود از داخل مسیر ردیاب های نوری عبور می کنند ، نور پراکنده شده و زنگ هشدار به صدا در می آید. در ردیاب های یونیزاسیون اگر ذرات دود وارد محفظه ردیاب شود ، یونیزاسیون هوای داخل محفظه را کاهش داده و آژیر به صدا در می آید.
به طور کلی سیستم های اعلام حریق به دو دسته تقسیم می شوند : دستی و اتومات. فعال کردن سیستم دستی نیازمند شخصی است ( اهرمی در ایستگاه کشش ) ، در حالی که یک سیستم خودکار به طور خودکار ( از طریق تشخیص دود یا گرما ) فعال می شود. سیستم های دستی و اتوماتیک اغلب با هم مطابقت دارند. در صورت وقوع حادثه ، یک دستگاه دستی امکان پاسخگویی فوری را فراهم می کند و هنگامی که کسی برای پاسخگویی به خطرات احتمالی وجود ندارد ، دستگاه اتوماتیک از تاسیسات محافظت می کند.
سیستم اعلام حریق دستی
اگرچه سیستم های اعلام حریق دستی گاهی اوقات به تنهایی کار می کنند ، اما آنها معمولا به سیستم اعلام حریق مرکزی در ساختمان و صفحه کنترل هشدار آتش نیز متصل می شوند. آن ها در حقیقت قطعات منحصر به فردی هستند که به عنوان بخشی از سیستم هشدار دستی یا اتوماتیک مورد استفاده قرار می گیرند.
سیستم اعلام حریق اتومات
یک سیستم اعلام حریق اتومات برای شناسایی حریق در مراحل اولیه ، اطلاع رسانی به افراد از وقوع خطرات احتمالی و انتقال پیام به اولین پاسخ دهنده های اضطراری و یا مرکز دریافت سیگنال های شما از طریق هشدارهای دیداری و شنیداری طراحی شده است.
سیستم اطفا حریق یک عبارت رایج برای سیستم هایی است که از وسایل مختلف برای فرو نشاندن و خاموش کردن آتش سوزی داخل انواع ساختمان استفاده می کند. وسایل مورد نیاز برای اطفا حریق بسیار متنوع است ، اما همه آنها با یک یا بیشتر از 3 عامل ایجاد آتش سوزی مبارزه می کنند : اکسیژن ، سوخت و گرما.
این سیستم یک سیستم اطفا حریق اتومات است که وظیفه اصلی آن خاموش کردن سریع آتش پس از تشخیص می باشد. در عین حال ، سیستم آبپاش یک پیام اضطراری را به یک مکان از پیش تعیین شده مانند یک مرکز پاسخگویی اضطراری منطقه ای ، ارسال می کند. سری های آبپاش تکی به سیستم منبع آبرسانی متصل شده ، نسبت به دمای بالا واکنش نشان داده و شروع به پاشیدن آب به داخل اتاق می کنند. این سیستم برای هر یک از موارد زیر مناسب است :
سیستم مه آب یک سیستم ضد حریق است که از اسپری های بسیار ریز آب استفاده می کند. قطرات کوچک آب به غبار آب اجازه می دهد آتش سوزی را کنترل کند ، فرونشاند و یا خاموش کند :
اثربخشی این سیستم در مهار آتش بستگی به مشخصات لوله همچون میزان پخش قطرات آب ، چگالی شار ( شار برحسب سانتی متر مربع یا برحسب هر واحد سطح سنجی دیگر اندازه گیری می شود ) و مکانیک حرکت لوله و عوامل دیگری همچون شدت و میزان آتش و شرایط تهویه دارد.
این سیستم یک سیستم خاموش کننده آتش است که به کمک عوامل خاموش کننده بر پایه گاز از طریق جا به جایی اکسیژن ( کاهش میزان اکسیژن ) و یا اثرات فیزیکی ( استخراج گرما ) آتش را خاموش می کند. توجه داشته باشید که این سیستم فقط برای اطفا حریق طراحی شده است ، نه فرو نشاندن آتش! این سیستم اطفا حریق در واقع زمانی به کار برده می شود که سیستم های خاموش کننده آتش بر پایه آب ، کف و پودر موثر نباشند و یا خسارت قابل توجهی ایجاد کنند. این سیستم هیچ تاثیر منفی در سیستم های الکتریکی همچون سرورها و غیره ندارد.
سیستم اطفا حریق فوم به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود :
سیستم اطفا حریق با کف مواد شیمیایی تقریبا منسوخ شده و عموما با سیستم آتش نشانی فوم هوا جایگزین شده است. اطفا کریق با کف و هوا در درجه اول برای مایع های قابل اشتعال در نظر گرفته شد و در آژانس ها ، تولید کنندگان و محل نگهداری مواد منفجره و احتراق نصب شده است. این سیستم شامل منبع آب ، پمپ آتش ، کنسانتره فوم هوایی ، نسبت ، سازنده فوم ، پانل کنترل خروجی فوم تفکیک شده ، لوله ، سیم برق و غیره است. انواع خروجی تخلیه فوم برای مقابله با هر نوع خطرات ، شرایط مکانی و غیره ارائه شده است. در ادامه به انواع کنسانتره فوم می پردازیم :
مهندسان مشاور شرکت خدماتی آس بسته به نوع ساختمان ( تولیدی ، اداری ، مسکونی ) ، خطرات احتمالی ، آسیب های فیزیکی بالقوه که تجهیزات اطفا حریق ممکن است ایجاد کنند ، سیستم مناسبی را برای انجام این کار انتخاب می کنند.
کپسول های آتش نشانی را باید حداقل ماهی یکبار بررسی کنید ، زیرا سرویس و نگهداری سیستم اطفا حریق از اهمیت بالایی برخوردار است. در این روند باید اطمینان حاصل کنید که :
هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن انواع آتش ، مراقب باشید که بیش از حد به آتش نزدیک نشوید زیرا هر لحظه ممکن است انفجار رخ دهد. برخی از رایج ترین مزایای کپسول های آتش نشانی خشک عبارتند از :
نگهداری مناسب و منظم تضمین می کند که سیستم های اطفاء حریق یک ساختمان یا تاسیسات آنگونه که باید عمل می کنند. هر یک از روش های اطفا حریق مزایای بالقوه منحصر به فرد خود را دارد. نکته مهم اولویت بندی این فواید است. در ادامه به موثرترین عوامل در انتخاب این سیستم می پردازیم :
عملکرد سیستم اعلام و اطفا حریق ساختمان شما چگونه است ؟! اگر خدمات تعمیر و نگهداری سیستم اعلام و اطفاء حریق را به صورت منظم و مداوم انجام ندهید ، در خطر جدی قرار خواهید داشت. عملکرد سیستم های اعلام و اطفا حریق به مرور زمان تنزل می یابد. عملکرد سیستم های اعلام حریق همچنین می تواند توسط خاک ، گرد و غبار یا از کارافتادگی به خطر بیافتد. بازرسی ، آزمایش و تعمیر و نگهداری می تواند به شما کمک کند تا بر این مشکلات غلبه کنید و اطمینان حاصل کنید که دارای زنگ هشدار آتش ساختمان شما به درستی کار می کند. اگر چند سال است که از نصب سیستم های هشدار دهنده آتش ساختمان شما می گذرد ، قطعا عوامل محیطی باعث اختلال در عملکرد صحیح آن ها می شود. دما و رطوبت و همچنین نوسانات ولتاژ می توانند هشدارهای غلط ایجاد کنند.
مهم است که شما درک کنید کدام نوع سیستم در خانه و یا محل کار شما نصب شده و چگونه کار می کند. این کار باعث سهولت در انجام بررسی ها شده و شما را از هرگونه نقص در سیستم آگاه می کند. به طور کلی توصیه می شود تعمیر و نگهداری سیستم اعلام و اطفاء حریق را به متخصصین حرفه ای آس بسپارید. برخی از چک لیست های سرویس و نگهداری این سیستم ها به شرح زیر است :